Logo

18 Apr, 2024

Afdrukken E-mail

Een nieuw blog over nieuwe projecten en oude updates

Ik ben mijn volgers excuses schuldig: Ik schrijf hier te weinig. Is er nog iemand die hier meeleest?
De laatste maanden zijn nogal druk geweest, zowel qua werk als privé en ben weinig toegekomen aan stukjes tikken over het wel en wee van mijn schrijversbestaan.

Ik heb me voorgenomen om dan ook meer te bloggen, om jullie op de hoogte te houden waar ik mee bezig ben.

Orana: De serie is compleet.

Na een paar jaar hard werken is het dan zover dat mijn eerste boekenserie compleet is. Twee young adult boeken, (of jeugdboeken zoals het vroeger gewoon genoemd werd) die elkaar aanvullen. Het verhaal is compleet en ik ben heel erg benieuwd wat 'de wereld' vind van mijn fantasiewereld die helaas veel raakvlakken heeft met de werkelijkheid die we aan het scheppen zijn. Ik kijk meerdere keren per dag naar de plank in de woonkamer waar de twee prachtige boeken naast elkaar staan. Mijn eigen exemplaren zijn met recht proefdrukken, beiden hebben een vervelend foutje in de tekst verstopt zitten waardoor ze uniek zijn en blijven. Ik zal ze ook nooit wegdoen.

Even in het kort een stukje over de boeken los van elkaar.

Orana - Verzetsdaden: Update

Verzetsdaden is ongeveer een jaar terug uitgekomen, en ik heb mijn uiteindelijke doel bereikt: 50 exemplaren in een jaar. Voor mij is het dus een succes.

Orana - Bevrijding: De eerste week zit erop

Bevrijding is op 1 juni uitgekomen en de eerste reacties beginnen binnen te druppelen. De verkoop gaat nog niet zo voorspoedig als ik had gehoopt, buiten 9 voorverkoop exemplaren is er nog weinig actie maar de marketingmachine loopt. Ik hoop dat er binnenkort wat meer mensen geraakt worden door het verhaal.

Als er iemand goede tips heeft qua marketing waarvoor ik niet te diep in de buidel hoef te tasten (ik wil wel, maar helaas heb ik de financiële mogelijkheden niet) dan hoor ik dat graag!

 

Kinderen van Osiris

Ik hoop nogsteeds dat ik voglend jaar mijn derde boek kan uitgeven. Kinderen van Osiris ligt op dit moment bij een groepje proeflezers waarvan er één nog niet bekend is met mijn schrijfstijl, ik hoop van hen binnen een aantal weken wat eerste reacties te ontvangen. Er zullen vast dingen zijn die veranderd moeten worden, en er zullen vast nog massa's fouten inzitten. Dat is prima, die kunnen verbeterd worden, het boek kan er alleen maar beter van worden.

Ik ben zelf ongelooflijk tevreden over het verhaal en kan niet wachten om het aan de wereld te presenteren. Ik heb wat lijntjes uitgegooid naar uitgevers, vooral wat kleinere fondsen die misschien eerder geneigd zijn om beginnend auteurs op te nemen in plaats van alleen uit de vijver met gevestigde namen te willen vissen. Er zijn verschillende mogelijkheden, meerdere wegen die ik kan bewandelen en zal mijn uiterste best doen om een proffesionele uitgave voor elkaar te krijgen. Lukt dat niet dan zal er waarschijnlijk alleen een digitale uitgave komen omdat het een dik boek is dat via een uitgever als Mijnbestseller.nl een duur grapje zou worden. Dit zou ik eeuwig zonde vinden en dan wacht ik liever nog wat langer met uitbrengen tot ik wel iemand kan intresseren om het op de markt te brengen. Het is het verhaal dat ik al dik 15 jaar had willen schrijven maar nooit kreeg ik het uit 'de pen'.

Ik houdt jullie op de hoogte van de voortgang, op dit moment kan ik alleen maar wachten op de feedback van zowel proeflezers als uitgevers die een synopsis in hun mailbox hebben staan.

 

Nieuwe dingen

Ik ben deze week begonnen aan een nieuw verhaal, dat weer meer in de richting young adult gaat, zoals de Orana serie. Ik weet nog niet precies wat het gaat worden, de aanpak is ook hetzelfde als bij Orana, schrijven en onderweg bepalen welke richting je opgaat. De eerste paragraaf van het verhaal is in mijn ogen misschien wel het meest zielige dat ik geschreven heb, maar ik ben er uiterst tevreden over.

We komen ook alweer in de buurt van een aantal schrijfwedstrijden, dit jaar is mijn doel om aan zeker twee wedstrijden mee te doen met totaal verschillende verhalen. Er borrelt wat, er staan wat ideëen op papier.
Zodra ik weet welke wedstrijden het worden dan zal ik daar meer over vertellen.

 

Voor nu tijd om af te sluiten en me te gaan richten op andere dingen: Mijn vrouw, kinderen, dieren en het huishouden.

Afdrukken E-mail

Deze post verscheen eerder op mijn facebook pagina.

 

Inmiddels is Orana - Bevrijding in steeds meer webshops te vinden.
Onder andere Bruna heeft hem al in de collectie opgenomen, en de komende dagen volgen anderen vanzelf.

In mijn openingspost vraag ik jullie om, als je het boek wilt bestellen, dit via de uitgever mijnbestseller.nl te doen. Waarom?
Omdat ik er dan zelf meer aan over houdt. Om duidelijk te maken dat ik het niet voor het geld doe (wees eerlijk, er is voor een schrijver weinig te verdienen in Nederland, behalve als je Kluun of Dijkshoorn heet!) wil ik een stukje openheid van zaken geven over hoe de boekenprijs is opgebouwd en wat ik er zelf aan overhoudt.

Pas op, lange post!

Mijnbestseller is een self publishing platform, plat gezegd iedereen kan hier een boek uitgeven zonder dat er mensen lastig doen over de inhoud. Zolang je je aan de wet houdt zal mijnbestseller het opnemen in hun collectie.
Het voordeel is dat je niet alle uitgevers in Nederland af hoeft en vele afwijzingen hoeft te doorstaan, het nadeel is dat er weinig zichtbaarheid is in media en boekwinkels, omdat die meestal geen zaken doen met POD uitgevers (POD is print on demand).

Een ander nadeel is dat de vergoedingen die je krijgt als een boek via het Centraal Boekhuis verkocht wordt heel erg laag is.
In Nederland kennen we de vaste boekenprijs, wat wil zeggen dat een boek in gelijke uitgave in iedere winkel hetzelfde zal kosten. De grootste (misschien wel enige?) verdeler van boeken in Nederland is CB, vroeger Centraal Boekhuis. Alle boekhandels kopen hun boeken hier in. Uitgevers stellen een prijs vast voor hun uitgaves en daar gaat dan een zogenaamde boekhandelkorting vanaf, die 45% bedraagt. Via de meeste uitgevers ligt de vergoeding voor een auteur op 10% van de prijs die zij voor je boek krijgen. Heb je dus een boek van €10,- krijgt de uitgever hier €5,50 voor en houdt je als auteur €0,55 aan een verkoop over.
Nu heb je via uitgevers meer zichtbaarheid en zal de verkoop gemiddeld hoger liggen dan via POD'ers als Mijnbestseller, de vergoeding van een verkoop via CB is echter niet hoger maar lager omdat de uitgever zelf er ook nog iets aan over wil houden.

Voor Orana - Bevrijding staat de prijs op €19,95 wat hoger is dan ik zelf graag had gewild maar anders zou ik moeten toeleggen op ieder boek.
Via de boekhandel (ook online) houdt ik voor ieder boek €0,68 over. Dit is natuurlijk heel erg weinig als je nagaat hoeveel uren er zitten in het tot stand komen van een boek dat 330 pagina's telt.
Het kan echter nog erger:

De bekendste boekverkoper in Nederland is met stip de grote blauwe bal,Bol.com.
Omdat ze zo groot zijn hebben ze afgedwongen dat ze met uitgevers zelf handelen en niet meer via CB inkopen, en daarmee bedingen ze een hogere korting dan andere boekhandels.
Voor POD'ers is het nog erger, omdat ze zelf ook een POD platform hebben, Brave New Books, wat ze graag in stand willen houden.
Door deze korting houdt ikzelf aan een verkoop via bol het magische bedrag van €0,11 over!
Laat dat even op je inwerken.
Stel, Bevrijding word een doorslaand succes en ik verkoop 1000 boeken via bol, dan houdt ik daar €110 aan over.

Nu, koop je mijn boek via mijnbestseller dan houdt ik er veel meer aan over. Hoeveel meer, hoor ik je denken? Bijna 50 keer zoveel. Ongeveer 5 euro per boek.
Dit is in vergelijking met een 'normale uitgever' veel meer, maar je moet ook alles zelf doen. Redactie, cover ontwerp, marketing, alleen het printen en versturen doet de uitgever, verder moet je het zelf doen.

Nogmaals, ik schrijf niet voor het geld maar het zou leuk zijn als ik zelf nog een paar euro kan overhouden aan de honderden uren die in het schrijven, herschrijven en redigeren van het boek zijn gestoken, niet alleen door mijzelf maar ook door een groep mensen die heel veel heeft geholpen bij het tot stand komen van Orana - Verzetsdaden en Orana - Bevrijding.

 

Dankjewel!

Afdrukken E-mail

Al sinds ik kan schrijven, schrijf ik veel en vaak.
Soms een hele tijd komt er weinig maar in mijn hoofd ontwikkelen zich altijd verhalen en ideeën die ik vaak later opschrijf.
Het meeste wordt nooit door anderen gelezen, pas toen ik een jaar of 16 was liet ik anderen lezen wat er in mijn hoofd speelde, met wisselend succes.

Waarom ik schrijf

In mijn hoofd speelt zich vaak teveel af om te laten zitten. Ik fantaseer over andere werelden, anderen tijden, andere mensen, soms bestaande dingen maar meestal complete fantasie.
In het verleden schreef ik gedichten maar steeds vaker liep ik er tegenaan dat de gedichten te lang werden, geen ritme meer kenden, waarop ik probeerde verhalen te schrijven.
Eerst ging dit veel te moeilijk. Ik wilde te mooi, teveel, te beeldend, als de grote schrijvers van het verleden, een kunst die ik toen niet beheerste. De verhalen die ik schreef werden langer, ik vond mijn eigen stijl en liet sporadisch dingen aan anderen lezen. Steeds vaker bekroop me het idee om een boek te schrijven, kijken hoever ik zou komen, als een uitdaging aan mijzelf en een uitlaat voor alle fantasie die in mijn hoofd zit. De eerste pogingen waren niet veel en na de geboorte van mijn kinderen liet ik het allemaal even gaan.
Ik had andere dingen te doen, ik dacht niet meer aan heldendaden en oorlogen, ik dacht aan luiers en schone kleren.

Nadat in de herfst van 2013 mijn vader overleed, begon het schrijversvirus weer te kriebelen. Gedichten, uiteraard, maar ook de verhalen kwamen weer. Vroeg in 2014 daalde er een soort rust op mij neer en op een zeker avond in februari zette ik de eerste zinnen in mijn Orana serie neer. Na een week of 4 merkte ik dat het snel ging, dat het goed ging en dat de tijd daar was om een ander te laten lezen wat zich in mijn hoofd afspeelde. Ik heb me voorbereid op harde woorden maar dit bleef uit. De mensen waren onder de indruk van wat ze lazen, op een heleboel schoonheidsfoutjes na.
Dit gaf nieuwe energie en voor ik het wist was boek 1 klaar en stoomde ik direct door na het tweede deel.

Nog voor de zomer was het tweede deel ook gereed, tenminste, de eerste ruwe versies stonden klaar voor proeflezers.
Op dit moment ben ik bezig met het bewerken van deel 1, die gaat naar een bevriende redacteur, om vervolgens een uitgever te gaan zoeken.