Logo

13 Jul, 2024

Waarom via mijn uitgever bestellen?

Afdrukken E-mail

Deze post verscheen eerder op mijn facebook pagina.

 

Inmiddels is Orana - Bevrijding in steeds meer webshops te vinden.
Onder andere Bruna heeft hem al in de collectie opgenomen, en de komende dagen volgen anderen vanzelf.

In mijn openingspost vraag ik jullie om, als je het boek wilt bestellen, dit via de uitgever mijnbestseller.nl te doen. Waarom?
Omdat ik er dan zelf meer aan over houdt. Om duidelijk te maken dat ik het niet voor het geld doe (wees eerlijk, er is voor een schrijver weinig te verdienen in Nederland, behalve als je Kluun of Dijkshoorn heet!) wil ik een stukje openheid van zaken geven over hoe de boekenprijs is opgebouwd en wat ik er zelf aan overhoudt.

Pas op, lange post!

Mijnbestseller is een self publishing platform, plat gezegd iedereen kan hier een boek uitgeven zonder dat er mensen lastig doen over de inhoud. Zolang je je aan de wet houdt zal mijnbestseller het opnemen in hun collectie.
Het voordeel is dat je niet alle uitgevers in Nederland af hoeft en vele afwijzingen hoeft te doorstaan, het nadeel is dat er weinig zichtbaarheid is in media en boekwinkels, omdat die meestal geen zaken doen met POD uitgevers (POD is print on demand).

Een ander nadeel is dat de vergoedingen die je krijgt als een boek via het Centraal Boekhuis verkocht wordt heel erg laag is.
In Nederland kennen we de vaste boekenprijs, wat wil zeggen dat een boek in gelijke uitgave in iedere winkel hetzelfde zal kosten. De grootste (misschien wel enige?) verdeler van boeken in Nederland is CB, vroeger Centraal Boekhuis. Alle boekhandels kopen hun boeken hier in. Uitgevers stellen een prijs vast voor hun uitgaves en daar gaat dan een zogenaamde boekhandelkorting vanaf, die 45% bedraagt. Via de meeste uitgevers ligt de vergoeding voor een auteur op 10% van de prijs die zij voor je boek krijgen. Heb je dus een boek van €10,- krijgt de uitgever hier €5,50 voor en houdt je als auteur €0,55 aan een verkoop over.
Nu heb je via uitgevers meer zichtbaarheid en zal de verkoop gemiddeld hoger liggen dan via POD'ers als Mijnbestseller, de vergoeding van een verkoop via CB is echter niet hoger maar lager omdat de uitgever zelf er ook nog iets aan over wil houden.

Voor Orana - Bevrijding staat de prijs op €19,95 wat hoger is dan ik zelf graag had gewild maar anders zou ik moeten toeleggen op ieder boek.
Via de boekhandel (ook online) houdt ik voor ieder boek €0,68 over. Dit is natuurlijk heel erg weinig als je nagaat hoeveel uren er zitten in het tot stand komen van een boek dat 330 pagina's telt.
Het kan echter nog erger:

De bekendste boekverkoper in Nederland is met stip de grote blauwe bal,Bol.com.
Omdat ze zo groot zijn hebben ze afgedwongen dat ze met uitgevers zelf handelen en niet meer via CB inkopen, en daarmee bedingen ze een hogere korting dan andere boekhandels.
Voor POD'ers is het nog erger, omdat ze zelf ook een POD platform hebben, Brave New Books, wat ze graag in stand willen houden.
Door deze korting houdt ikzelf aan een verkoop via bol het magische bedrag van €0,11 over!
Laat dat even op je inwerken.
Stel, Bevrijding word een doorslaand succes en ik verkoop 1000 boeken via bol, dan houdt ik daar €110 aan over.

Nu, koop je mijn boek via mijnbestseller dan houdt ik er veel meer aan over. Hoeveel meer, hoor ik je denken? Bijna 50 keer zoveel. Ongeveer 5 euro per boek.
Dit is in vergelijking met een 'normale uitgever' veel meer, maar je moet ook alles zelf doen. Redactie, cover ontwerp, marketing, alleen het printen en versturen doet de uitgever, verder moet je het zelf doen.

Nogmaals, ik schrijf niet voor het geld maar het zou leuk zijn als ik zelf nog een paar euro kan overhouden aan de honderden uren die in het schrijven, herschrijven en redigeren van het boek zijn gestoken, niet alleen door mijzelf maar ook door een groep mensen die heel veel heeft geholpen bij het tot stand komen van Orana - Verzetsdaden en Orana - Bevrijding.

 

Dankjewel!