Logo

12 Jul, 2024

Een terugblik op 2016 en vooruitkijken naar 2017

Afdrukken E-mail

Een terugblik op 2016

2016 Was een vruchtbaar jaar voor mij op het gebied van schrijven. De doelen die ik mezelf stelde zijn bijna allemaal gehaald.

Orana - Bevrijding

In juni publiceerde ik mijn tweede boek, Orana - Bevrijding. De opvolger van het in 2015 gepubliceerde Orana - Verzetsdaden vertelt een verhaal van oorlog, verlies, maar ook van hoop, iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken in deze tijd.
De kritieken waren allemaal redelijk positief, beter dan ik voor een grotendeels in eigen beheer gepubliceerd boek had durven verwachten. Helaas blijft de verkoop wat achter bij het eerste deel, een reden hiervoor heb ik niet kunnen vinden behalve dat ik de verkoopprijs hoger heb moeten leggen dan voor het eerste deel, door nieuwe regels van CB en Bol.com. Ik wil niet moeten toeleggen op ieder boek, dus had ik geen keus.
Toch ben ik erg tevreden met de twee boeken en staan ze trots op de boekenplank in de woonkamer.

Kinderen van Osiris

Mijn tweede doel voor het afgelopen jaar was het afronden van Kinderen van Osiris, wat mijn derde boek moet worden.
In april was de eerste ruwe versie klaar en begon het 'lange wachten' op de proeflezers. Omdat het boek is uitgekomen op 240.000 woorden heeft dit voor sommigen even in beslag genomen, geen probleem want ik heb liever eerlijk commentaar dan dat de helft niet gelezen word en er alleen uit komt dat ze het wel leuk vinden.
Nadat ik de meeste commentaren verzameld heb ben ik aan het herschrijven gegaan en heb ik in twee sessies net na het nieuwe jaar een volledige versie afgemaakt. Ik ben er erg tevreden over hoe het uit mijn handen gekomen is.

Vertaling

Een derde project was het vertalen van Orana - Verzetsdaden. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo soepel zou gaan, maar mede dankzij een aantal lange treinreizen voor het werk is het me sneller gelukt dan gedacht. De voltooide tekst ligt nu in Engeland bij een kennis die het geheel doorwerkt en voorziet van commentaar en correcties om zo tot een zo perfect mogelijke versie te komen.

Wedstrijden

En dan een doel dat ik niet behaald heb, met een goede reden: Schrijfwedstrijden. Ik heb geen enkel kortverhaal kunnen afronden, ze werden te lang of niet goed genoeg. Door het werken aan verschillende projecten tegelijk raakte de inspiratie nogal verstopt en heb ik besloten om het te laten zitten voor dit jaar.
Komend jaar moet dit anders gaan worden.

Andere projecten

In de tijd dat ik aan het wachten was op het commentaar voor Kinderen van Osiris ben ik aan verscheidene verhalen begonnen. Er liggen wat inleidingen, een aantal die al wat verder zijn, maar ik heb bij geen van allen een precies idee welke kant ik ermee op wil.
Voor degenen die mij op Facebook lezen, één van de inleidingen is daar te lezen geweest omdat het naar mijn mening het mooiste stuk is dat ik geschreven heb. Verscheidene mensen waren dit gelukkig met mij eens, dus hiermee wil ik zeker verder. Ik heb een versie die al tot 30.000 woorden komt, die heb ik opgegeven omdat het een ingewikkeld verhaal werd waar niemand iets mee kan (ikzelf al niet, dus voor een ander zal het helemaal een verwarrend geheel zijn).
Dit staat voor komend jaar dan ook op de planning.

Daarover gesproken:

Een vooruitblik op 2017

Nu het nieuwe jaar is begonnen ben ik voorzichtig aan het plannen wat er moet gaan gebeuren.

Orana

Op het gebied van Orana wil ik proberen om van beide boeken 100 exemplaren in het veld te hebben. Van Verzetsdaden zijn er zo'n 65 exemplaren in omloop (inclusief e-books), van Bevrijding zijn het er net aan 20. Hier moet ik dus even flink aan gaan trekken. Of het me lukt? Ik weet het niet, maar ik moet me toch een doel stellen?
Daarnaast moet de vertaling van Verzetsdaden uitgegeven gaan worden. Dit gaat waarschijnlijk via 2 verschillende partijen gebeuren: Amazon voor het e-book, Mijnbestseller voor de print versie. De vertaling van Bevrijding moet gemaakt worden, hier ga ik één dezer dagen mee beginnen en hoop dan voor het eind van het jaar gereed te zijn zodat ik in 2018 het tweeluik in het Engels voltooid heb.

Kinderen van Osiris

Dit jaar moet ik een uitgever weten te vinden voor Kinderen van Osiris. De eerste stappen zijn al gezet, een deel van de tekst en een synopsis is naar 2 verschillende uitgevers gestuurd. Nu ga ik er niet vanuit dat de eerste klap meteen raak is, maar je moet ergens beginnen, toch?
Uitgeven zoals Orana is geen optie. Waarom?
1: Het boek zou voor meer dan €30,- verkocht moeten worden, anders moet ik erop toeleggen.
2: Ik vind dat het boek meer aandacht verdient, ik denk namelijk een goed verhaal en een mooie setting te hebben geschreven en dat heeft de volle aandacht nodig van mensen die de markt kennen en het daar ook in kunnen zetten

Nu weet ik dat er een kans is dat uitgevers het te lang/te dik vinden en dat ze me zullen vragen dingen te gaan schrappen, of het op te delen in meerdere delen.
Van beiden ben ik geen fan, maar mocht dat een voorwaarde zijn dan zal ik daar zeker mee aan de gang (moeten) gaan. Dan liever in delen uitbrengen, omdat ik al dingen geschrapt heb die ik liever niet kwijt was geraakt.

Het is afwachten of er een uitgever is die het wil hebben, ik hoop vurig dat dit zo is want ik ben heel erg trots op het werk.

Wedstrijden

Hierin een heel simpel doel: Ik wil aan twee wedstrijden meedoen. Ik zal waarschijnlijk niet winnen maar het meedoen en commentaar krijgen op mijn stijl is al een prijs op zichzelf.

Nieuwe/overige projecten

Ik wil dit jaar sowieso starten aan een nieuw lang verhaal. Ik heb de inleidingen voor meerdere verhalen liggen, die zal ik evalueren en eventueel weggooien wat simpelweg niet goed genoeg is.
Waarschijnlijk zal ik het eerste beginnen met een verhaal wat op de planning is gekomen tijdens het schrijven van Kinderen van Osiris. Nee, geen vervolg of voorloper, maar een verhaal dat er wel dichtbij staat. Ik wil er nog niet teveel over weggeven, en geef ook geen einddatum maar ik denk dat mensen die enigszins bekend zijn met Egypte er zeker oren naar zullen hebben.
Voor de verandering zal het geen lang verhaal worden, wel voldoende voor een boek maar waarschijnlijk niet meer dan 200 pagina's (60.000 woorden, schat ik).

Verder? Ik heb geen idee. Er is nog zoveel niet geschreven dat er altijd een kans is dat er iets geheel nieuws naar boven komt dat geschreven moet worden.
We zullen het maar weer afwachten.

Rest mij nog om iedereen een heel mooi 2017 met alle geluk en gezondheid te wensen.

Benjamin